Oded Ezer: Samsovo tajemství

4. 6. 2024 - 30. 9. 2024
Výstava

4. června letošního roku, v němž si připomínáme sté výročí úmrtí pražského spisovatele Franze Kafky, startuje v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze výstava předního izraelského typografa a umělce Odeda Ezera. Instalace ve stylu fiktivního dokumentu staví na fantaskní představě protagonisty jedné z nejslavnějších Kafkových povídek. Řehoř Samsa je zde představen coby zapomenutý literární génius, jehož dílo záhadně zmizelo. Samsa prostě neměl štěstí jako Kafka a jeho rukopisy nikdo nezachránil. Ezer se však ve své fabulaci pouští ještě dál, když názvy použitými na čtyřiadvaceti obálkách prázdných knih, jež jsou částmi úvodní pasáže Proměny, naznačuje, že si Kafka Samsovo dílo alespoň částečně přisvojil.

„Jde o velmi koncentrovanou instalaci, jejíž základní rovinou je příběhová hra v reálném prostoru. Každý, kdo do ní vstoupí, se ocitá nejen na stopě literární záhady, ale také uprostřed Ezerových kreseb—obrazů, jež představují útržky nutkavých představ a obsesí tajemného autora posedlého psaním. V potemnělém prostoru připomínajícím opuštěnou divadelní scénu s velmi expresivními kulisami je možné se ponořit do vlastních úvah o procesu psaní nebo se rovnou pustit do stavby vlastního vyprávění, aniž by bylo důležité držet se výchozí předlohy,” představuje výstavu šéfkurátorka Židovského muzea v Praze, Michaela Sidenberg, která je také kurátorkou výstavy.

Oded Ezer dodává: To me, Kafka serves as a metaphorical third eye that impartially scrutinizes the world and sheds light on unsettling subjects that would otherwise remain unaddressed. His writing acts as a profound source of identification and awe, evoking a sense of admiration for his literary geniusKafka has this amazing ability to make the reader identify with the hero of his stories. Although the story is completely imaginary the protagonist, Gregor Samsa, wakes up one morning in his bed only to discover that he has turned, for no clear reason, into a giant vermin it is told in such a realistic and ordinary way, that makes the reader believe that it could happen to anyone, including himself.

[„Pro mě je Kafka jakési metaforické ‘třetí oko’, které nestranně poměřuje okolní svět a na světlo vytahuje nepohodlné věci, jež by jinak zůstaly nepovšimnuty. Kafkovo psaní u čtenářů navozuje pocit spřízněnosti, úžasu i obdivu k jeho literárnímu géniu… Má neobyčejnou schopnost přimět své čtenáře k tomu, aby se ztotožnili s hrdiny jeho příběhů. A i když se jedná o příběhy smyšlené — Řehoř Samsa se jednoho rána vzbudí a zjistí, že se kdovíproč proměnil v hmyz — jsou vyprávěny s takovým smyslem pro realitu a ‘všednost’, že nenechají čtenáře na pochybách, že něco podobného se může stát komukoli, je nevyjímaje.”]

Výzvou bylo samotné technické řešení výstavy. Galerie bude totiž ’zabalena’ do velkoformátových tisků, a to včetně podlahy, po níž budou návštěvníci chodit. Velkoplošné tisky tak musí snést vysoké zatížení. Perfect print services, kteří je pro výstavu vyrobili a nainstalovali, museli jejich podobu s autorem vyladit do nejjemnějších detailů, aby bylo dosaženo zamýšleného efektu atmosféry, která uspokojí i ty nejnáročnější pozorovatele. Práce byla o to náročnější, že vše se dělo na dálku na trase Praha–Tel Aviv. Martin Marek z Perfect print services k tomu dodává: „Lidé se na díla budou dívat z velmi malé vzdálenosti, proto jsme museli tisknout v nejvyšším možném rozlišení, abychom splnili nároky na kvalitu. Stroj Canon Colorado M5W s technologií UVgel nám umožnil nalézt optimální řešení, tapety mají stálou barevnost, vysokou flexibilitu, a navíc jsou odolné vůči oděru.

Oded Ezer

Oded Ezer je přední izraelský typograf, designér, pedagog a tvůrce vizuálních obsahů vztahujících se k tématům přírodních věd, medicíny, antropologie, body-artu, etiky, literatury, náboženství, historie, sociologie, politiky a systémů záznamu textu. Spolupracuje s kulturními a vědeckými institucemi, neziskovými organizacemi i komerčními společnostmi.

Mezi jeho klienty najdeme přední světová muzea, galerie a kreativní i výzkumná centra (MoMA, V&A Museum, Taiwan National Museum of Art, Design Museum Holon), významná města (Jeruzalém—Jerusalem Season of Culture, Palermo—Palermo Capitale della Cultura, Krakov—Festiwal Kultury Żydowskiej), start-upy i globální společnosti (Google, Samsung, Waze).  Je také autorem grafické úpravy Nové americké hagady (New American Haggadah, Little, Brown & Co., 2012) a jednou z jeho realizací z poslední doby je návrh nového logotypu a dvojjazyčného fontu pro legendární izraelský Weizmannův institut.

Více informací o autorovi a jeho díle lze získat na jeho stránkách www.odedezer.com.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury. Hlavními partnery projektu jsou Canon, PPS print. Velmi děkujeme Velvyslanectví státu Izrael v ČR.

Oded Ezer©2023, původní kresby z cyklu The Samsa Enigma